
Onze partners
Hoeveel ervaren experts we ook in huis hebben, om onze klanten en onszelf verder te kunnen brengen, zijn we ook buiten onze organisatie actief. Zelfs buiten de pensioenwereld. Die uitwisseling van kennis en expertise maakt ons én onze sector sterker.
Pensioenfederatie
Een partner waar we intensief mee samenwerken is de Pensioenfederatie. Door die samenwerking zijn we al in een vroeg stadium op de hoogte van wat er in politiek en bestuurlijk Den Haag speelt. En kunnen we collega’s en klanten daar goed op voorbereiden. Ook zijn we via de federatie betrokken bij de uitwerking van wetgeving en beleid, waardoor we invloed kunnen uitoefenen en bijdragen aan beter uitlegbaar en uitvoerbaar beleid.
We zitten in de Advies- en Uitvoeringsraad en in 7 commissies van de federatie, zoals Actuariaat, Communicatie, Pensioenzaken en Risicomanagement. Die commissies komen minimaal 4 keer per jaar bij elkaar. Daarnaast maken we deel uit van verschillende werkgroepen. Welke dat zijn en hoe vaak die bij elkaar komen, is afhankelijk van de thema’s die spelen. Verder werken we mee aan initiatieven als de app Pensioenchecker (samen met 18 pensioenuitvoerders en andere uitvoeringsorganisaties), aan servicedocumenten, rapporten en reacties op de actualiteit, en dragen we bij aan het jaarcongres.
Netspar
Netspar is een onafhankelijk wetenschappelijk kennisnetwerk, voortkomend uit de pensioensector. Eén van de netwerkpartners is ons moederbedrijf Aegon, en via hen maken we actief deel uit van Netspar, onder meer bij onderzoeksaanvragen en -prioritering. Ook werken we mee in onderzoeksgroepen en aan meerdere studies, per jaar zo’n 2 tot 3. Sommige zijn meerjarenprojecten, andere hebben een kortere doorlooptijd. Met de wetenschappelijke kijk op beleidsmatige vragen vergroten we onze kennis en inzichten. De deelname aan onderzoeksgroepen scherpt onze visie, zorgt ervoor dat we kritisch blijven kijken en verrijkt zo ook onze dienstverlening. Bovendien weten we eerder wat er in de toekomst in onze sector kan gaan spelen.
Dit pakten we samen op:
- Onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse pensioensector
- Onderzoek naar de risico’s van doorbeleggen na pensionering
- Onderzoek naar pensioenvertrouwen
Kennis- en standaardisatie-instituut SIVI
De werkgroep Innovatie digitale pensioenuitvoering (IDP) is onderdeel van SIVI, het kennis- en standaardisatie-instituut voor de financiële sector. In deze werkgroep onderzoeken we, samen met andere pensioenuitvoeringsorganisaties, hoe innovatie en digitalisering bij kan dragen aan efficiëntere pensioendienstverlening. Met als doel: hogere kwaliteit en lagere kosten voor onze klanten – pensioenuitvoerders – én voor de sector als geheel. We komen zo’n 10 keer per jaar bij elkaar en doen jaarlijks mee aan 2 tot 3 onderzoeken.
KPS
Als lid van het Kennisplatform van Professionals Samenwerkend aan inkomen voor later (KPS) maken we deel uit van een uniek samenwerkingsverband dat kennis deelt en verrijkt over ‘inkomen voor later’. Dit samenwerkingsverband brengt alle expertise binnen de pensioensector bij elkaar en zorgt ervoor dat leden bouwen aan hun netwerk. Door met elkaar kennis te delen, ervaren we elkaars deskundigheid en weten we elkaar te vinden bij vraagstukken in de dagelijkse praktijk. KPS denkt ook mee over specifieke pensioenvraagstukken, bijvoorbeeld via consultatie bij nieuwe wetgeving en participatie in hoorzittingen in de Tweede Kamer. Met ons lidmaatschap van KPS blijven we – onder meer via webinars, seminars, congressen, debatten en hackathons – steeds actueel geschoold. En krijgen we toegang tot nog meer kennis om onze visie te vormen op actuele ontwikkelingen in de pensioensector.
PensioenLab
Als partner van PensioenLab zetten we ons samen met de andere aangesloten partners in om de pensioensector te verjongen en jongeren te betrekken bij pensioen. PensioenLab is een initiatief van de vakbonden VCP Young Professionals, CNV Jongeren en FNV Young & United. De stichting wil jongeren actief betrekken in de pensioensector en de vertegenwoordiging van jongeren binnen besturen van pensioenfondsen en binnen pensioenuitvoerders en pensioenuitvoeringsorganisaties vergroten. PensioenLab doet dit onder meer met de PensioenLab Academie die jongeren opleidt voor functies in pensioenfondsbesturen. Ook is er een PensioenLab Denktank waarin 450 jongeren adviezen geven over actuele pensioenonderwerpen als keuzevrijheid en verantwoord beleggen. Met onze jarenlange ervaring in en kennis van de pensioensector pakken we graag een actieve rol in het versterken van jongerenparticipatie en de betrokkenheid van jongeren bij pensioenvraagstukken.
Dit pakken we samen op:
- Bijdragen aan kennisdeling via kennissessies
- PensioenLab Academy: collega voordragen voor deelname
- PensioenLab Denktank: casus voor denktank aanleveren
Stichting Pensioenregister
Achter de website mijnpensioenoverzicht.nl staat de Stichting Pensioenregister. Deze stichting is een initiatief van alle pensioenuitvoerders (verenigd in de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars) en van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wij nemen actief deel aan de expertgroep Communicatie.
Op de website mijnpensioenoverzicht.nl (MPO) vinden alle Nederlanders die pensioenaanspraken hebben, een helder overzicht van die aanspraken. De stichting heeft een wettelijke taak om alle deelnemers inzicht, overzicht en handelingsperspectief te bieden – zowel voor de AOW als het tweedepijlerpensioen. Met de expertgroep Communicatie komen we maandelijks bijeen om ideeën te bespreken en te toetsen. Ook geven we advies over het activeren van de achterban om MPO meer aandacht te geven, over de aanpak van brede publiekscampagnes, en over de vormgeving, gebruiksvriendelijkheid, de opzet en de content van MPO.
Dit pakten we samen op:
En meer
Naast deze partners, werken we – in kleiner verband – met tal van andere organisaties samen: van financiële brancheverenigingen tot universiteiten.