
Onze whitepapers
Pensioen easy maken is best complex. Daarom kost het soms iets meer tijd om uit te leggen waar we voor staan. Wat we doen en hoe we dat doen. Daarvoor maken we whitepapers en lightpapers. Heeft u te weinig tijd om ze van a tot z door te lezen? Dan kunt u ze ook even snel doorscrollen of -bladeren. En eruit halen wat u nodig heeft.
Serie lightpapers: De toekomst van pensioen
In de pensioenwereld werken we toe naar een heel nieuw stelsel. Grote veranderingen en nieuwe wet- en regelgeving gaan daardoor hand in hand. Onderweg naar het nieuwe stelsel komen we nog wel een aantal grote vraagstukken tegen. In een serie lightpapers delen we onze visie daarop en duiden we wat dat voor u betekent.
Hoe ervaren deelnemers uw dienstverlening?
Breng klantbeleving in kaart met 4 universele eindbehoeftes
Bij de kapper, in het openbaar vervoer of in contact met de pensioenuitvoerder. Het maakt niet uit om welke dienst of welk product het gaat, iedereen wil een prettige ervaring. Aan de basis van zo’n ervaring liggen 4 universele eindbehoeftes: vertrouwen, gemak, erkenning en zekerheid. Maar wat houden deze eindbehoeftes precies in? En hoe weet (en meet) u of iemand deze ervaart, tijdens het regelen van pensioenzaken?
Zo eenvoudig mogelijk voor iédereen
Pensioen is er ook voor mensen die laaggeletterd zijn
Wie recht heeft op pensioen, heeft ook recht op begrijpelijke communicatie daarover. Nu nog is pensioencommunicatie vaak te moeilijk. En dat is zéker voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen een probleem. Wij onderzochten hoe je in pensioencommunicatie rekening kunt houden met laaggeletterden en delen onze ervaringen. Benieuwd naar de tips?
Het moment van de waarheid: de overgang naar de nieuwe pensioenregeling
Zo communiceert u erover met deelnemers
Met goede communicatie groeit het vertrouwen van deelnemers in hun nieuwe pensioen. Alleen daarom al is het zo belangrijk. Daarnaast is een solide communicatieplan ook verplicht, ruim vóór de overgang. Wij ontwikkelden een prototype – met diverse communicatiemiddelen en -momenten – en onderzochten hoe deelnemers dit beleefden. In deze lightpaper delen we onze visie, inzichten en aandachtspunten voor vervolg.
Gegevens inwinnen via de loonaangifteketen
4 aandachtspunten bij het maken van een weloverwogen keuze
Veel pensioenuitvoerders gebruiken nu al de loonaangifteketen voor controles op de gegevens die ze hebben verzameld. En ook bij handhaving van de verplichtstelling kan de loonaangifteketen een goede hulpbron zijn. Nog maar weinig pensioenuitvoerders gebruiken de loonaangifteketen als primaire gegevensbron. Wilt u de loonaangifteketen gaan gebruiken als primaire gegevensbron voor de pensioenadministratie? Houd dan rekening met 4 aandachtspunten.
Keuzebegeleiding: welke keuzes maakt u?
5 vraagstukken om u op voor te bereiden
Keuzebegeleiding is nodig omdat deelnemers steeds meer en steeds complexere pensioenkeuzes moeten maken. Alle keuzes over een complex onderwerp waar ze weinig van af weten, zorgen voor stress. Maken deelnemers verkeerde – of helemaal geen – keuzes, dan kan dat ongunstige financiële gevolgen hebben. Pakt u keuzebegeleiding goed aan en maakt u het uw deelnemers makkelijk? Dan geeft u ze een gevoel van zekerheid en vertrouwen.
Welkom in de wereld van premieregelingen
Nuttige inzichten uit de huidige DC-praktijk
In het nieuwe pensioenstelsel gaan we van een stelsel gebaseerd op aanspraken naar een stelsel gebaseerd op premies. Van een DB-wereld naar een DC-wereld dus. En dat heeft gevolgen voor uw pensioenadministratie en -communicatie. In deze lightpaper nemen we u mee in de huidige wereld van DC-regelingen, bespreken we 3 belangrijke onderscheidende elementen én met welke 3 aandachtspunten u nu al rekening kunt houden.
Welke risico’s willen uw deelnemers lopen?
Compleet onderzoek naar risicopreferentie
In het nieuwe stelsel komen beleggingsrisico’s meer bij het individu te liggen. Om beleggings- en ander beleid te bepalen, willen pensioenuitvoerders nu weten welke risico’s deelnemers willen lopen. We schreven een lightpaper over hoe een goed en compleet onderzoek naar risicobereidheid onder deelnemers eruitziet, met meer informatie over onze aanpak en de aandachtspunten bij het afnemen van een dergelijk onderzoek.
Pleidooi voor een écht open norm
Effectief activeren vraagt om vrijheid in wet- en regelgeving
In de Wet toekomst pensioenen (Wtp) komen, net als in veel andere wetten, open normen terug. In een open norm staat wát er verplicht is, maar niet hoe dat precies moet gebeuren. Zo komt er in de Wtp een open norm voor het activeren van deelnemers. Een goede zaak vinden wij, want daarmee krijgen pensioenuitvoerders de vrijheid om de eigen expertise toe te kunnen passen. Maar dan moet die open norm wel echt open blijven.
Campagnes die aanzetten tot actie
De succesfactoren van onze aanpak
Een doelgroep die staat te trappelen om met je dienst of product aan de slag te gaan: dat is niét de realiteit voor pensioencommunicatiespecialisten. Daarom ontwikkelden we een campagneaanpak waarmee we deelnemers wel in actie krijgen. In deze lightpaper vertellen we over onze aanpak, de succesfactoren en hoe wij onze campagnes blijven verbeteren.
Communiceren op weg naar het nieuwe pensioenstelsel
Over de juiste balans tussen helderheid en goed informeren
In de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel dat in 2027 moet staan, speelt een aantal grote vraagstukken. Communicatie is er één van. Met communiceren wachten we natuurlijk niet tot het nieuwe stelsel er is. Maar op welke momenten is communicatie met deelnemers en werkgevers nodig? En waar communiceer je over als er nog zoveel onduidelijk is? In deze lightpaper leest u over onze aanpak en communicatiestrategie in aanloop naar het nieuwe stelsel.
De kracht van defaultkeuzes
Maak het uw deelnemers en werkgevers makkelijk
Deelnemers krijgen steeds meer keuzes in hun pensioen. Soms best complexe keuzes. Defaultkeuzes kunnen helpen om het keuzeproces te vergemakkelijken. Maar ze kunnen ook sturend zijn. Daarom is het belangrijk om ze bewust en wetenschappelijk gefundeerd in te zetten. En alleen in het belang van deelnemers. Maar hoe doet u dat? In deze lightpaper leest u onze inzichten en aandachtspunten bij het inzetten van defaultkeuzes.
Uitlegbaarheid in het nieuwe stelsel
Onderzoek geeft inzicht in wat werkt en niet
Hoe snappen deelnemers gemakkelijker hoe de solidariteitsreserve werkt? Wat is beter uitlegbaar: geheugenloos of dakpansgewijs spreiden? Deze en meer vragen onderzochten wij in ons onderzoek naar uitlegbaarheid in het nieuwe stelsel. De antwoorden helpen u en ons om ons beter voor te bereiden op het nieuwe pensioenstelsel.
Whitepapers
Van pensioenakkoord naar pensioencontract
Aandachtspunten rond uitlegbaarheid en uitvoerbaarheid
Het pensioenakkoord zorgt voor een ingrijpende wijziging van het pensioenstelsel. Nu de wetgeving uitgewerkt wordt én sociale partners en hun pensioenuitvoerders de keuzes voor de nieuwe pensioenregeling maken, wordt stap voor stap duidelijker wat dit precies betekent. Wij maakten een analyse (eind 2020) en geven u de aandachtspunten die u de komende tijd helpen bij uw afwegingen op weg naar een nieuwe pensioenregeling.
Lees in deze whitepaper:
- Hoe de planning van de overheid eruitziet
- Wat de 2 x 7 belangrijkste aandachtspunten zijn
- Wat dat voor u als pensioenuitvoerder betekent
- Waar wij u bij ondersteunen
Even alle aandacht
Pensioencommunicatie die mensen in beweging brengt
Om hun financiële toekomst gezond te houden, krijgen mensen af en toe te maken met pensioenkeuzes. Wanneer ze van baan wisselen bijvoorbeeld, of een huis kopen. Zich verdiepen in hun keuzes doen ze niet vanzelf – pensioen staat vaak laag op de prioriteitenlijst. Toch moeten ze wel in beweging komen. En daar zorgen wij voor. Wij doen al jaren onderzoek naar effectieve activerende communicatie, we testen nieuwe methodes én boeken succes.
Lees in deze whitepaper:
- Hoe je via communicatie mensen activeert
- Welke methode we daarvoor gebruiken
- Hoe we dat meetbaar maken
- Wat u daaraan heeft
Eenvoudig voor elke deelnemer en werkgever
Best practice digitale klantbediening
Deelnemers en werkgevers verwachten goede digitale klantbediening. Of het nu een intuïtieve website is of effectieve ondersteuning via chat: de klantbediening moet gewoon altijd prettig eenvoudig in gebruik zijn. Net zo makkelijk als het boeken van een reis of internetbankieren. Door veel te testen en continu te onderzoeken, ontwikkelen we topproducten: bewezen best practices die meerdere klanten kunnen gebruiken.
Lees in deze whitepaper:
- Wat onze visie op digitale klantbediening is
- Wat de voordelen van een best practice zijn
- Welke testmethodes we gebruiken
- Hoe dat uw dienstverlening verrijkt
Grotere betrokkenheid bij pensioen
Klantreizen helpen ons pensioen eenvoudig te maken
Wil je deelnemers en werkgevers effectief betrekken bij het onderwerp pensioen, dan is functioneel informeren onvoldoende. Wij spelen daarom in op de émotionele behoeftes van deelnemers en hun werkgevers. Op wat voor hen de essentie is. Die behoeftes brengen we in kaart met klantreizen. De inzichten uit die klantreizen vormen de basis voor de verbetering en vereenvoudiging van onze dienstverlening.
Lees in deze whitepaper:
- Wat het nut van klantreizen is
- Hoe wij ze in de pensioenwereld toepassen
- Welke inzichten dat oplevert
- Hoe u dat in onze dienstverlening terugziet