
Welke risico’s willen deelnemers lopen?
Helemaal nieuw is een risicobereidheidsonderzoek niet. Zowel voor DB- als voor DC-regelingen zijn uitvoerders al langer verplicht om de risicohouding vast te stellen als basis voor hun beleggingsbeleid. Bij DB-regelingen, nu nog het grootste deel van de pensioenregelingen, hoeft dat echter alleen op totaalniveau te gebeuren, dus voor alle deelnemers als één geheel. Met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) gaat dat veranderen. Voor alle regelingen moet de risicohouding eens in de vijf jaar per leeftijdscohort worden vastgesteld. Veel verfijnder dan tot nu toe gebeurde, zelfs verfijnder dan we gewend zijn bij huidige DC-regelingen. Mark Irwin, actuarieel adviseur bij TKP, en Rogier Potter van Loon, gedragseconoom bij Aegon, delen hun visie en aanpak in de laatste editie van het magazine Pensioen Bestuur & Management (nr. 4 2021 Transitie 2021 – 2026).
Download het hele artikel
Download onze lightpaper
In het nieuwe stelsel komen beleggingsrisico’s meer bij het individu te liggen. Om beleggings- en ander beleid te bepalen, willen pensioenuitvoerders nu weten welke risico’s deelnemers willen lopen. We schreven een lightpaper over ons risicobereidheidsonderzoek, met daarin meer informatie over onze aanpak en de aandachtspunten bij het afnemen van een dergelijk onderzoek.
Lees meer
Hoeveel risico willen uw deelnemers straks in het nieuwe pensioenstelsel lopen? Om hiervan een goed beeld te krijgen, is een risicobereidheidsonderzoek een praktisch instrument. Zo’n onderzoek is bovendien verplicht in de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp). Aan de hand van 5 stellingen mee in de – soms wat technische – wereld van risicobereidheid.