Spring naar inhoud
Jaarverslag 2022

Samen de Wtp verkennen

Download het volledige jaarverslag

2022 was het jaar waarin de Wtp, de Wet toekomst pensioenen, het gesprek van de dag was. Het was het jaar waarin we samen met onze klanten de grootste verandering van ons pensioenstelsel ooit verkenden. Elke maand realiseerden, onderzochten of duidden we wel iets in het kader van de Wtp. Alles met als doel om al onze klanten op tijd – in 2025 en 2026 – over te brengen naar het nieuwe stelsel. In het voorwoord blikken 3 leden van ons Expertisecentrum terug op 2022, vanuit uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid én klantperspectief. Daarna vindt u ons bestuursverslag, in het derde deel de jaarrekening.

Zo maakten we pensioen in 2022 uitvoerbaar

Cruciaal voor het slagen van het nieuwe pensioenstelsel is dat de regelgeving uitvoerbaar is. Wat zegt de wet precies, hoe vertalen we dat en hoe verwerken we dat tot proposities voor onze klanten? Wytske van der Weide, actuarieel adviseur en lid van het Expertisecentrum, blikt terug op 3 ontwikkelingen in 2022 die impact hadden op de uitvoerbaarheid. 

Ontwikkeling 1

Binnen de wetgeving waren er veel keuzes voor pensioenuitvoerders met grote impact op hun pensioenuitvoeringsorganisatie

Ontwikkeling 2

We wilden praktijkervaring opdoen om in te kunnen schatten hoe eenvoudig of complex bepaalde keuzes te realiseren zouden zijn

Ontwikkeling 3

De wet liet veel ruimte voor de invulling van het nabestaandenpensioen

Zo maakten we pensioen in 2022 uitlegbaar

De Wtp heeft niet alleen enorme impact op de pensioensector, maar ook op individuele Nederlanders. Wat verandert er voor ze, wat betekent dat en hoe leg je dat uit? Marjan Krol, communicatieconsultant en lid van het Expertisecentrum, blikt terug op 3 grote ontwikkelingen in 2022 die impact hadden op de uitlegbaarheid van het nieuwe pensioenstelsel.

Ontwikkeling 1

Deelnemers wilden weten wat de wet voor de hoogte van hun pensioen zou gaan betekenen, maar zo ver waren veel sociale partners nog niet

Ontwikkeling 2

De wetgever verplichtte ons om vooraf inzicht te geven in de oude en verwachte nieuwe pensioenbedragen

Ontwikkeling 3

De wetgever verplichtte pensioenuitvoerders hun deelnemers toegang te bieden tot actuele informatie over hun pensioenpot

Zo begeleidden we onze klanten in 2022

Ook in de bedrijfsvoering van onze klanten heeft de Wtp het afgelopen jaar voor grote veranderingen gezorgd. Wat waren de  belangrijkste momenten, hoe begeleidden en hoe betrokken we onze klanten daarbij? Martijn van der Werf, business changemanager en lid van het Expertisecentrum, blikt terug op 3 ontwikkelingen in 2022 die impact hadden op de organisatie en bedrijfsvoering van onze klanten.

Ontwikkeling 1

Er was weinig aandacht voor de impact van de Wtp op de rol van bestuurders

Ontwikkeling 2

De connectie tussen vermogensadministratie en pensioenadministratie ging veranderen

Ontwikkeling 3

Bestuurders en bestuursbureaus willen weten wat de impact is van keuzes binnen de nieuwe pensioenregelingen

Terugblik van de directie

Eind december 2022 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp). Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd, treedt de wet op 1 juli 2023 in werking. Belangrijk dus dat we in 2022 samen met onze klanten grote stappen konden zetten in de voorbereidingen op de realisatie en implementatie van het nieuwe stelsel. De dienstverlening voor de solidaire en flexibele premieregelingen, een solide aanpak voor datakwaliteit, het prototype voor het invaren én de keuze voor een administratieplatform: stuk voor stuk bijzondere mijlpalen, waarop we in 2023 kunnen voortbouwen.

Programma Wtp: samen grote stappen zetten

Gaat het over de Wtp, dan was samenwerking hét sleutelwoord voor 2022. Samen met onze klanten werkten we aan onze dienstverlening voor de solidaire en de flexibele premieregelingen (spr en fpr), met als uitgangspunten dat ze uitlegbaar, uitvoerbaar en betaalbaar moeten zijn. Tegelijk startten we bij al onze klanten de voorbereidingen voor de transitie. Ook intern zetten we samen de schouders eronder. We ontwikkelden een implementatiestrategie met een gefaseerde aanpak: de komende jaren brengen we steeds een cluster aan klanten over, waarmee we in een intensief traject van 1,5 jaar met elkaar de gezamenlijke mijlpalen willen behalen. Samen met PME pensioenfonds werkten we aan de pilot van de Pensioenfederatie voor het Kader datakwaliteit. En samen met deelnemers testten we een prototype voor de communicatie over en rond het invaren. 

Onze visie en ambitie

Pensioen is te belangrijk om ingewikkeld te zijn, vinden wij. Als pensioenuitvoeringsorganisatie zijn we een top 3-speler op de pensioenmarkt. We zorgen voor de inkomens van miljoenen Nederlanders, die in staat moeten zijn om op eenvoudige wijze financieel gezonde keuzes te maken. Daarom is eenvoud onze belofte: pensioen made easy.

Wij geloven dat eenvoud vertrouwen in de toekomst geeft. Daarom geven wij deelnemers én hun werkgevers meer inzicht en maken we het ze zo makkelijk mogelijk om  pensioenzaken te regelen. Nu de Wtp een feit is en de aandacht voor de overgang naar een nieuw stelsel groeit, wordt dat inzicht steeds belangrijker. Deelnemers zien dat keuzes die ze nu maken, veel invloed hebben op later. Net als in andere aspecten van hun leven, willen ze ook van hun pensioen weten wat hun persoonlijke situatie is. 

Onze 6 ambities

Onze markt verandert sterk, onder meer door verdere consolidatie van pensioenuitvoerders én uitvoeringsorganisaties. Tegelijk is het onze ambitie om pensioen uitlegbaar en uitvoerbaar te houden, zeker in de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarom blijven we onze dienstverlening verbeteren en vernieuwen. 6 ambities geven ons daarbij focus en richting.

Maatschappelijk betrokken

Wij zijn medeverantwoordelijk voor de financiële toekomst van bijna 4 miljoen deelnemers. Dat maakt ons extra bewust van de rol die we hebben in de samenleving. We zorgen niet alleen goed voor de financiële toekomst van veel Nederlanders, maar willen ook  bijdragen aan een duurzame wereld. Investeren in de toekomst is investeren in duurzaamheid, met respect voor mens, milieu en maatschappij. Als maatschappelijk betrokken organisatie willen wij bijdragen aan een duurzame samenleving voor huidige en toekomstige generaties. 

Kerncijfers

Vooruitblik op 2023

De Wtp gaat op 1 juli 2023 in. We hebben dan nog tot 2028 om al onze klanten over te brengen. Dat maakt 2023 het jaar waarin we echt vaart gaan maken met de voorbereidingen op de realisatie en implementatie. En het jaar waarin we de tijdslijnen en plannen van onze opdrachtgevers én die van onszelf bij elkaar gaan brengen. In 2023 gaan we ook een aantal aanpassingen in onze organisatie doorvoeren en ontstaat er door de integratie van Aegon Nederland en a.s.r. een sterker pensioenbedrijf, waar wij deel van uitmaken.

Financiële ontwikkelingen

We verwachten dat onze omzet in 2023 toeneemt tot ongeveer € 120 miljoen. In 2023 gaan we een grote investering doen in het Wtp-programma. Door groei bij bestaande klanten en andere investeringen verwachten we ongeveer hetzelfde resultaat te kunnen realiseren als in 2022. Het aantal deelnemers blijft naar verwachting ook stabiel: rond 3,8 miljoen.