Spring naar inhoud

Wat als de Brexit doorgaat?

Deal of no-deal, experts verwachten dat de Brexit ingrijpende gevolgen heeft. Maar niemand weet precies hoe het Europese bedrijfsleven wordt geraakt. Dus zochten we zelf uit wat de eventuele gevolgen zijn voor TKP en onze klanten. We signaleren 4 gebieden met potentiële impact, maar we voorzien – spoiler-alert – weinig effect.

1. Financiële markten

Het grootste risico van de Brexit is de mogelijke turbulentie op de financiële markten, wat nadelige gevolgen kan hebben voor pensioenfondsen. Met de toegenomen volatiliteit op de markt, de waarde van de Britse pond, de afwikkeling van transacties, noem maar op. De Pensioenfederatie, AFM en DNB waarschuwden beleggers er al uitgebreid voor. Wij begrijpen dat bij ieder fonds inmiddels een overwogen Brexit-plan klaarligt. We verwachten dan ook niet dat een fonds schade zal ondervinden. Op TKP is dit onderwerp overigens niet van toepassing. Zelf houden we geen beleggingen aan.

2. Betalingsverkeer naar het VK

Voor 278 pensioendeelnemers in het Verenigd Koninkrijk (VK) verzorgt TKP de pensioenuitkering. Hun betalingsverkeer komt echter niet in gevaar. Het European Payments Council (EPC) voorziet tot aan de Brexit namelijk geen verandering in het SEPA-betalingsverkeer tussen de Europese Unie en het VK. Wat er na de Brexit precies gebeurt, is afhankelijk van de definitieve afspraken. Het EPC onderzoekt diverse scenario’s, maar in elk verandert er weinig.

Waarschijnlijk wordt het betalingsverkeer met het VK vergelijkbaar aan dat met Noorwegen of Zwitserland. Die landen hebben – net als het VK straks – eigen valuta en zijn geen EU-lid, en SEPA-betalingsverkeer met hen verloopt gewoon vlot en efficiënt. Pensioenuitkeringen zijn in SEPA-landen overigens tot €12.000 vrijgesteld van transactiekosten. Daarboven worden wel extra transactiekosten berekend.

3. Leveranciers in het VK

TKP heeft een paar ICT-contracten met partijen die in het VK zijn gevestigd. We verzekerden ons ervan dat we aan de Europese privacy- en beveiligingseisen voldoen, door alle contracten met hen uit te pluizen. We constateerden geen risico. Zo lopen de contracten met deze partijen bijvoorbeeld via Nederlandse bedrijven of via vestigingen in Noorwegen, Ierland en de Verenigde Staten.

De moedermaatschappij van een belangrijke leverancier is gevestigd in Manchester. Maar onze leverancier is voor haar financiering niet afhankelijk van haar moedermaatschappij. De statutaire directie is voor de helft Nederlands en hun licenties en keurmerken worden in Nederland aangehouden, hun dienstverlening voeren ze uit op Nederlandse bodem. Zowel juridisch als praktisch heeft de Brexit op onze relatie met hen geen effect.

4. TKP-medewerkers met Brits paspoort

Enkele TKP’ers hebben een Brits paspoort. Op dit moment werken ze volgens een standaard arbeidscontract, maar na de Brexit kan dat niet meer. Dan worden zij aangemerkt als een ‘niet-EU buitenlander’. Nu zijn andere ‘niet-EU buitenlanders’ ook gewoon in dienst bij Nederlandse bedrijven, maar vaak volgens een andere constructie. Wij hebben daar nog geen ervaring mee. Daarom heeft TKP contact gelegd met organisaties die deze constructies voor ons kunnen organiseren. Zodat de betreffende medewerkers gewoon bij ons kunnen blijven.

Conclusie

Onze experts onderzochten elk gebied waarop de Brexit eventueel impact heeft op TKP. Op dit moment voorzien we slechts minimaal effect. Natuurlijk blijven we de ontwikkelingen volgen.

Reageer

Wilt u ons wijzen op een andere invalshoek, of wilt u doorpraten over de gevolgen van de Brexit voor TKP? Neem vooral contact met ons op. We spreken u graag.