Spring naar inhoud

Verder met het pensioenakkoord: de planning

Van sociale partners tot de pensioensector zelf: stuurgroepen en werkverbanden houden zich bezig met de verdere uitwerking van het pensioenakkoord. Timing en planning maken daar een belangrijk onderdeel van uit. In de transitieperiode naar een nieuw contract zijn er – na het wetgevingsproces – 2 belangrijke stappen: het besluitvormings- en het implementatieproces. Of we naar een big bang toewerken, is nog even onzeker. Wel is al meer duidelijk over de stappen.

Pas wanneer het wetgevingsproces gereed is, starten sector en sociale partners met de uitwerking van de verschillende aspecten van het pensioenakkoord. Het precieze startmoment is dus nog onzeker. Maar uitgaande van reguliere wetgevingsprocedures verwachten we dat, wanneer het proces start in het najaar van 2020, de afronding in januari 2022 is. Dan liggen de wettelijke kaders voor de nieuwe pensioencontracten dus klaar, met daarin onderwerpen als de afschaffing van de doorsneesystematiek, het invaren en randvoorwaarden voor de compensatiemethodiek.

Stap 1: de besluitvorming

Is het wetgevingsproces afgerond, dan start het besluitvormingsproces. Daarin nemen de sociale partners, betrokken bij het arbeidsvoorwaardenoverleg, besluiten over de manier waarop de afschaffing van de doorsneesystematiek en de andere genoemde onderwerpen uitgevoerd worden. Ze maken afspraken met de pensioenuitvoerders en ze beslissen over de manier waarop de implementatie het beste kan verlopen. Eén van de meest besproken opties is een overstap naar het nieuwe pensioencontract op een vooraf vastgesteld moment: een big bang.

Stap 2: de uitvoering

Valt de keuze daadwerkelijk op de big bang, dan geldt voor de hele sector één moment voor de overgang naar het nieuwe contract met leeftijdsonafhankelijke premies, de start van de compensatieperiode en het invaren. Bij een transitieperiode van 5 jaar vanaf het moment dat het wetgevingsproces is afgerond, praten we dan over de periode van 2022 tot 2027.

Om de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, is het wenselijk dat de besluitvorming ruim voor 2027 wordt afgerond. De onderzoeksgroep ‘Uitvoering’ van de Pensioenfederatie, waar TKP deel van uitmaakt, pleit daarom voor een deadline van 1 januari 2025. Daarmee hebben we 2 jaar de tijd om de uitvoering op orde te krijgen en onnodige kosten te voorkomen.

En daarna

Een apart onderdeel in deze planning is de compensatie die mogelijk gaat gelden voor deelnemers die er door de afschaffing van de doorsneesystematiek op achteruitgaan in pensioenperspectief. De compensatieperiode start vanaf het overgangsmoment naar het nieuwe contract. Zo vindt de overgang, is het idee, gespreid plaats gedurende een periode van tenminste 10 jaar. De compensatieperiode eindigt daarmee in 2037 of erna.

Transitie in beeld

In dit schema gaan we uit van een big bang. Nog voor de zomer verwachten we meer duidelijkheid over de transitie. Dan stuurt minister Koolmees een hoofdlijnennotitie naar de kamer, waarin hij verder ingaat op het transitiepad en een eventuele big bang.

Auteur