Spring naar inhoud

Scheiden en pensioen – nieuwe regels gaan later in

De nieuwe ingangsdatum voor de Wet pensioenverdeling bij scheiding is 1 januari 2022. Een jaar later dan het oorspronkelijke plan (1 januari 2021). Dit uitstel geeft onze klanten en onszelf voldoende ruimte zich voor te bereiden op het nieuwe scheidingsproces.

Na een scheiding eerder ‘loskomen’ van de ex-partner, óók rond het pensioen. Daar draait de nieuwe verdelingswet van minister Koolmees om. Volgens de nieuwe pensioenregels zijn een deelnemer en zijn of haar ex-partner standaard zes maanden na de officiële scheiding ‘van elkaar af’: conversie wordt de nieuwe default*. Een deel van het pensioen van de deelnemer wordt dan omgezet in een eigen aanspraak voor de ex-partner. Ex-partners kunnen afwijken van deze standaard door uiterlijk binnen zes maanden na scheiding andere afspraken door te geven**.

Sneller afspraken doorgeven

De impact van het nieuwe wetsvoorstel is groot. In de huidige situatie kunnen ex-partners gemaakte afspraken binnen twee jaar doorgeven, maar vanaf 2022 moet dit dus al binnen zes maanden. Anders treedt de default (conversie) in werking. Voor scheidingsprofessionals betekent het dat ze klanten al in het proces naar de officiële scheiding toe moeten wijzen op de mogelijkheid om afwijkende afspraken te maken. Op hun beurt moeten de pensioenuitvoerders gescheiden deelnemers en hun ex-partners tijdig vragen óf er andere afspraken zijn gemaakt.

Proces scheiding vernieuwd

Ook voor pensioenuitvoering is de impact behoorlijk. Zes maanden na een melding vanuit de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen de pensioenen worden verdeeld. Omdat de default – conversie na zes maanden – het meeste voor zal komen, betekent dit in de praktijk dat er meer pensioenen moeten worden verdeeld dan nu. In de huidige situatie moet immers binnen twee jaar via een formulier verdeling aangevraagd worden, wat vaak niet gebeurt. Bovendien wordt er voortaan ook anders verdeeld.

Eenduidige communicatie voorkomt verwarring

Wij spannen ons in voor eenduidige communicatie door pensioenuitvoerders met deelnemers en ex-partners. Die hebben immers vaak bij verschillende pensioenuitvoerders aanspraken opgebouwd. Min of meer uniforme communicatie voorkomt dan verwarring. Wij zijn inmiddels begonnen met het opnieuw inrichten van onze systemen en het opstellen van communicatie rondom het life event scheiding. Namens de klant informeren wij deelnemers en ex-partners straks tijdig en duidelijk over de gevolgen van gemaakte keuzes en stimuleren wij hen hier inzicht in te krijgen.

Default of andere afspraken

  • * Werking van de default
    Standaard krijgt de ex-partner straks automatisch een deel van het pensioen van de deelnemer. Dit deel is de helft van het pensioen dat door de deelnemer is opgebouwd tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat deel wordt omgezet in een zelfstandig recht voor de ex-partner. Als een van de ex-partners komt te overlijden, dan heeft dat voortaan geen invloed meer op de pensioenuitkering van de ander.
  • ** Mogelijkheden andere afspraken
    Partners die gaan scheiden kunnen ervoor kiezen afstand te doen van het recht op pensioenverdeling. Ook kunnen zij afspreken dat de ex-partner een groter of kleiner deel van het pensioen krijgt dan waarop volgens de standaardverdeling recht bestaat. Maken zij geen afspraken, dan geldt de standaardverdeling.

Status wetsvoorstel

  • Q4 2019: Reactie op internetconsultatie ingediend door de Pensioenfederatie
  • Q1 en Q2 2020: Overleg door Pensioenfederatie met pensioenuitvoerders, scheidingsprofessionals en SZW
  • Q3 2020: Behandeling wetsvoorstel in Tweede Kamer
  • 1 januari 2022: Verwachte inwerkingtreding