
Pensioenakkoord flinke kluif voor iedereen
Kennis delen met klanten
Om goed zicht te houden op de diversiteit aan vraagstukken van het Pensioenakkoord heeft TKP een projectorganisatie opgezet. Een kernteam met een projectleider heeft inmiddels alle relevante vraagstukken in kaart gebracht. De projectorganisatie analyseert mogelijke uitwerkingen, zowel van de concrete als van de minder concrete, onderwerpen. Zij kijken naar de gevolgen van verschillende uitwerkingen voor de uitvoering en communicatie. De komende tijd zal TKP de analyses benutten in onderzoeksgroepen en internetconsultaties. Ook zal TKP de opgedane kennis delen met klanten. Op welke manier dat het beste kan, wordt nu onderzocht.
Heeft u nog vragen? Of kunnen we u ergens bij helpen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.
Grote en kleine vraagstukken
De focus van de Pensioenfederatie en TKP ligt op het tweedepijlerpensioen binnen het Pensioenakkoord. Daarbij spelen deze vraagstukken:
- afschaffing doorsneesystematiek en mogelijke compensatiemaatregelen
- uitwerking van het ‘Nieuwe Contract’
- uitwerking Wet verbeterde premieregeling en houdbaarheid verplichtstelling
- transitie naar nieuwe contracten, inclusief invaren
Er is ook nog een vrij brede categorie ‘overige vraagstukken’. Tot die categorie behoren diverse veranderingen die mogelijk al ingevoerd zijn vóór de totstandkoming van de nieuwe pensioencontracten. Een voorbeeld hiervan is het vraagstuk hoe deelnemers meer inzicht kunnen krijgen in de relaties tussen premie, opbouw, rendement en kosten. Ook wordt onderzoek gedaan naar aanpassing van het nabestaandenpensioen door meer aan te sluiten bij de behoefte van de nabestaanden. Een derde vraagstuk betreft de stimulering van pensioenopbouw voor de grote groep werkenden die geen pensioen opbouwt: zzp’ers en de zogeheten witte werknemers.
Rol Pensioenfederatie en TKP
Bij de uitwerking van het pensioenakkoord zijn veel partijen betrokken. De eindverantwoordelijkheid ligt bij een stuurgroep, waarin de Pensioenfederatie vertegenwoordigd is in de persoon van Theo Langejan. Vier onderzoeksgroepen binnen de Pensioenfederatie – financieel, juridisch-fiscaal, uitvoering en communicatie – voorzien Theo Langejan van input. TKP is vertegenwoordigd in twee onderzoeksgroepen: Uitvoering en Communicatie.