Spring naar inhoud
Keuzebegeleiding

‘Meer pensioenkeuzes voor deelnemers en toch minder toezicht?’

Als pensioenuitvoerder heeft u een zorgplicht voor uw deelnemers. ‘Dat is een breed begrip en wordt vaak als abstract ervaren,’ vertelt onze communicatieconsultant en student Rechten Catharien Hamerslag. In Tijdschrift voor Pensioenvraagstukken schreef zij een artikel over de open norm Keuzebegeleiding in de Wtp, en wat de gevolgen zijn voor de bestaande zorgplicht. En met name: het toezicht erop. Want hoe meer pensioenkeuzes er voor deelnemers komen, hoe lastiger het toezicht lijkt te worden. 

Zowel in de Wft als in de Pensioenwet staat nu al een zorgplicht. De zorgplicht in de Wft is er vooral om deelnemers aan een premieregeling te beschermen tegen beleggingsrisico’s. Vanuit het Ken-uw-klant-principe moet u weten of deze deelnemers hun risico’s snappen en kunnen dragen. De Pensioenwet verplicht u bovendien om een risicoprofiel van deze deelnemers vast te leggen. In de Wtp komt daar met de open norm Keuzebegeleiding een nieuwe, algemenere, zorgplicht bij. Maar omdat het een open norm is, en dus alleen voorschrijft wát er moet gebeuren en niet hóe, geeft de wet u weinig houvast. 

Opmerkelijk is dat keuzebegeleiding bieden volgens de Wtp nadrukkelijk géén adviseren is, waardoor er minder strenge regels voor gelden. Ook ontbreekt er een duidelijke beschrijving van de informatie die nodig is voor goede keuzebegeleiding. En dat terwijl pensioenuitvoerders wél de best mogelijke keuzes voor hun deelnemers moeten maken – wat bijna niet kan zonder goed geïnformeerd te zijn. En er is ook nog de AVG: mógen pensioenuitvoerders de informatie wel opvragen? Al deze onduidelijkheid maakt toezichthouden op keuzebegeleiding voor de AFM lastig. De AFM kan eigenlijk alleen de keuzeomgeving controleren, niet de keuzebegeleiding zelf. Deelnemers krijgen met de Wtp echter te maken met meer eigen verantwoordelijkheid, waardoor er juist meer toezicht nodig is. En dat kan meer dan alleen publieksrechtelijke gevolgen hebben. Mocht een keuze voor een deelnemer verkeerd uitpakken, dan, zo stelt Hamerslag, ‘zal een beroep op een schending van de civielrechtelijke zorgplicht aantrekkelijk zijn’.

Verder lezen

U leest het hele juridisch inhoudelijke artikel ‘Meer pensioenkeuzes, minder toezicht?’ van Catharien Hamerslag op Navigator. Hier heeft u wel een abonnement voor nodig.

Auteur