Spring naar inhoud
Nieuw pensioenstelsel

Gegevens inwinnen via de loonaangifte­keten? Dit zijn 4 aandachts­punten

Om deelnemers van een correct pensioen te voorzien, moeten werkgevers loongegevens van hun werknemers bij de pensioenuitvoerder aanleveren. Dat kan op verschillende manieren: werkgevers kunnen dit via een werkgeversportaal of de uniforme pensioenaangifte (upa) doen óf de pensioenuitvoerder kan de loongegevens vanuit de loonaangifteketen inwinnen bij UWV en de Belastingdienst.

Nu nog werken de meeste pensioenuitvoerders bij TKP met de uniforme pensioenaangifte (upa). En een aantal pensioenuitvoerders werkt met de aanlevering van loongegevens via het werkgeversportaal. Dat werkt best goed, maar kan foutgevoelig zijn. Om fouten te voorkomen, voeren we – pensioenuitvoerders en TKP – vooraf en achteraf controles uit. Als er na controle iets niet klopt, bellen pensioenuitvoerders met de werkgevers of ze sturen een brief om de fout te kunnen herstellen.

Dit is de loonaangifteketen

De loonaangifte die een werkgever doet aan de Belastingdienst is het startpunt van de gegevensstroom van de loonaangifteketen. De Belastingdienst, het UWV en het CBS zijn eigenaren van de loonaangifteketen. Zo’n 1.100 afnemers maken gebruik van de gegevens in de loonaangifte die door het UWV in de polisadministratie worden opgenomen. Werknemers kunnen zo gemakkelijker aan hun verplichtingen voldoen en rechten claimen. Bovendien besparen werkgevers op de administratieve lasten en de overheid op de uitvoeringskosten.

Loonaangifteketen als basis

Als straks de nieuwe pensioenregeling ingaat, wil een aantal pensioenuitvoerders graag dat het inwinnen van loongegevens standaard via de loonaangifteketen gaat. Dat is efficiënter, want werkgevers leveren toch al de loongegevens aan bij de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert dit en pensioenuitvoerders halen die gegevens weer op bij het UWV. Werkgevers hoeven dus niet meer apart loongegevens in te voeren. Bovendien wordt er zo gewerkt met 100% betrouwbare data uit een authentieke bron. Dat verkleint de kans op fouten. En er is geen handhaving nodig, want de nodige controles heeft de Belastingdienst al gedaan.

Om rekening mee te houden

Voor de gegevensinwinning door pensioenfondsen kán de loonaangifteketen een goede manier zijn. Maar het is niet voor iedere pensioenuitvoerder de beste oplossing. Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Daarom voerden we voor een van onze opdrachtgevers een business analyse uit en doen we onderzoek naar de technische realisatie van gegevensinwinning vanuit de loonaangifteketen volgens het nieuwe stelsel. Zo kunnen we u ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze voor het inwinnen van loongegevens via de loonaangifteketen.

Auteurs