Spring naar inhoud

Column: Pensioen made easy

Je hoort vaak dat pensioen ingewikkeld is. Het is zoals met zoveel onderwerpen: als je er niet dagelijks mee bezig bent (of het niet echt je interesse heeft), is het snel complex en laat je het graag aan anderen. Die ervoor doorgeleerd hebben.

Niettemin, soms is pensioen wel degelijk ingewikkeld. Neem Pensioen en Arbeidsongeschiktheid. Dat is – en daarover zal denk ik iedereen die in de pensioenwereld werkt het met me eens zijn – ‘by far’ het meest complexe pensioenonderwerp dat je kunt bedenken.

Ten eerste omdat het niet alleen gaat over het pensioen dat je krijgt als je arbeidsongeschikt wordt; het arbeidsongeschiktheidspensioen (kortweg AOP), maar ook over de verdere opbouw van je andere pensioenen (waaronder ouderdomspensioen) waar dan geen premie meer voor betaald hoeft te worden, gratis dus. De premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid werd vroeger ‘invaliditeit’ genoemd en vandaar dat je hiervoor de afkorting PVI (premievrijstelling bij invaliditeit) nog wel eens tegen komt.

Ten tweede omdat de hoogte ervan meestal gelinked is aan de mate van arbeidsongeschiktheid die wordt vastgesteld door een instantie, het UWV die helemaal niet over het pensioen (2e pijler) gaat, maar over de wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering, de WIA, vroeger de WAO (1e pijler). Dat maakt dat er een gegevensuitwisseling nodig is tussen het UWV en de pensioenuitvoerders. En daar kan wel eens iets mis gaan.

‘Pensioen is té belangrijk om er ingewikkeld over te doen en daarom doen wij ons uiterste best om het simpel te houden’

In de derde plaats omdat mensen die arbeidsongeschikt zijn dat vaak gedeeltelijk zijn en voor het deel dat ze dat niet zijn, gewoon werken. Dus een deel gratis pensioenopbouw en een deel waarvoor  premie wordt betaald.  Wat nu als die mensen van baan wisselen en in die nieuwe baan méér arbeidsongeschikt worden[1]? Hoe zit het dan met hun pensioen? Door wie wordt dat risico gedekt, door de oude of de nieuwe pensioenuitvoerder? Omdat daar verschillend mee werd omgegaan en mensen daardoor óf dubbel waren verzekerd óf helemaal niet en dus tussen wal en schip vielen, is daarover door de koepelorganisaties een Convenant gesloten. Met de bedoeling dat elke pensioenuitvoerder daar op dezelfde manier mee omgaat. Het zogenoemde ‘Convenant in- en uitlooprisico bij arbeidsongeschiktheid’.

Ik heb bij een presentatie over het Convenant wel eens uitgelegd dat met ‘uitlooprisico’, in elk geval niet bedoeld wordt ‘het risico dat ík loop dat ú de zaal uitloopt omdat dit onderwerp te ingewikkeld is en u niet kan boeien’. Flauw misschien, maar ik vond dat toen wel leuk.

Maar pensioen is té belangrijk om er ingewikkeld over te doen en daarom doen wij ons uiterste best om het simpel te houden. Vandaar ‘Pensioen made easy’. Hoe complex dat soms ook is.


[1] ik kan het nog veel ingewikkelder maken; zo iemand gaat bijvoorbeeld parttime werken of scheiden.

Thema:

Auteur